Volume: 4 Issue: 2, 1/18/23

Year: 2022

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “toplumu din konusunda aydınlatma” hedefine ve yayın politikasına uygun araştırma ve derleme çalışmaları artırmak

İlahiyat alanındaki araştırmaları ve araştırmacıları desteklemek

Arapça konuşulan ülkelerdeki akademik dünyaya katkı sağlamak

Alanındaki gelişmelere yön verebilmek

  1. Dergimizde aşağıdaki alanlarda üretilen akademik makaleler yayınlanır.
    Temel İslam Bilimleri:
    Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Hukuku, İslam Mezhepleri Tarihi, Tasavvuf, Arap Dili ve Edebiyatı
    Felsefe ve Din Bilimleri:
    İslam Felsefesi, Din Felsefesi, Din Psikolojisi, Din Sosyolojisi, Din Eğitimi, Dinler Tarihi, Mantık

İslam Tarihi ve Sanatları:

İslam Tarihi, İslam Sanatları Tarihi, Türk-İslam Edebiyatı, Dini Musiki
Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Eğitimi

شروط النشر:
1. أن يكون البحث جديداً، ولم ينشر مضمونه من قبل.
2. أن يتسم البحث بسلامة اللغة ودقة التوثيق.
3. ألا يكون البحث جزءاً من رسالة جامعية أو كتاب منشور للكاتب.
4. ألا يزيد عدد كلمات البحث على 8 آلاف كلمة.
5. أن ترفق بالبحث ثلاثة ملخصات بالعربية والإنكليزية والتركية مع ترجمة
العنوان، على ألا يتجاوز كل ملخص 200 - 150 كلمة.
 - أربع كلمات مفتاحية دالة بعد الملخص.
6. نوع الخط: Traditional Naskh
 - حجم الخط: 14 في المتن، 12 في الهامش
 - تباعد الأسطر في المتن مفرد
7. توضع قائمة المصادر والمراجع في آخر البحث مرتبة وفقاً للأصول المعتمدة، على الترتيب التالي:
 - اسم الكتاب: اسم المؤلف، اسم المحقق إن وجد، دار النشر، مكان النشر،رقم الطبعة، تاريخ الطبع.
 مثال:
 الكامل في اللغة والأدب: أبو العباس محمد بن يزيد المبرِّد، تحقيق: محمد أحمد الدالي، مؤسسة الرسالة، لبنان، الطبعة الثالثة، 1418 هـ - 1997 م.
8. توضع الحواشي مرقمة في أسفل كل صفحة وفق التوثيق التالي:
 - اسم الكاتب، اسم الكتاب، رقم الجزء، الصفحة.
 مثال: المبرد، الكامل في اللغة والأدب، 2/ 212 .
 - عنوان الكتاب في الهامش يكتب بخط مائل.
9. يخضع البحث للتقويم السري لبيان صلاحيته للنشر، ولا يُعاد البحث إلى صاحبه إذا لم يُقبل، ولا تُقَدَّم أسباب رفضه إلى الباحث.
10. يتعهد الباحث بإجراء التعديلات التي يقترحها المحكّمون لنشر المادة.
11. تُعبّر الأبحاثُ المنشورة في المجلة عن آراء أصحابها، لا عن رأي المجلة.

Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Yayınlama İlkeleri

Diyanet Arapça İlmi Dergi, yılda iki kez yayımlanan uluslararası akademik ve hakemli bir dergidir. Gönderilen makaleler, öncelikle inceleme komisyonu tarafından ön değerlendirmeye alınır. Hakemlere gönderilmek için uygun görülen makaleler alanında uzman veya çalışması bulunan iki hakeme gönderilir ve kör hakem uygulaması yürütülür. Her iki hakemden de olumlu görüş alınırsa, hakemler tarafından teklif edilen düzeltme ve değişikliklerin yazar tarafından gerçekleştirilmesi halinde Yayın Kurulu kararı ile yayımlanır. Hakemlerden birinin “olumlu”, diğerinin “olumsuz” kanaat belirtmesi halinde makale üçüncü hakeme gönderilir. Üçüncü hakem “olumsuz” kanaat belirtirse makale reddedilir. Üçüncü hakem “olumlu” yönde kanaat belirtirse Yayın Kurulu’nun değerlendirmesi ve onayı neticesinde makale editöryal okuma sürecine alınır. Diyanet Arapça İlmi Dergi’ye yayım talebiyle gönderilen makalelerin nihai yayımlanma kararı Diyanet Arapça İlmi Dergi Yayın Kurulu tarafından verilir.

Yazarlar
Çalışmaların özgün ve orijinal olması gerekmektedir. İntihal taraması yazar tarafından yaptırılarak dergiye yollanır. İntihalin sonuçları tamamen yazara aittir.
Makale aynı anda farklı dergilere yayım talebiyle gönderilmemelidir ya da daha önce yayımlanmamış olmalıdır.
Makalede ismi yer alacak diğer yazarlar araştırmaya katkı sağlamış olmalıdır. Akademik katkısı bulunmayan kişilerin yazar olarak gösterilmesi veya katkı sırası gözetilmeksizin unvan, yaş ve cinsiyet gibi bilimdışı ölçütlerle yazar sıralaması yapılması bilim etiğine aykırıdır.
Dergiye makale gönderen yazarların derginin yayım ve yazım ilkelerini okuduğu ve kabul ettiği varsayılır ve yazar bu ilkelerde kendinden beklenenleri taahhüt etmiş kabul edilir.
Yazarlar, makale yazımı sırasında yararlandıkları kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda doğru biçimde atıf yapmalıdır.
Yazarlar, Yükseköğretim Kurulu’nca belirtilen Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ni dikkate almalıdır.

Hakemler
Hakemler, dergide yayımlanacak makalenin akademik kalitesini tespit eden kişiler olduğunun bilinciyle ve akademik kaliteyi arttırma sorumluluğuyla değerlendirme yapmalıdır.
Hakemler, makale konusu hakkında uzmanlığa sahip oldukları, kör hakemlik uygulamasına riayet edebilecekleri ve makaleye dair detayları her şekilde gizli tutabilecekleri makalelerin hakemliğini kabul etmelidir. Makale inceleme süreci sonrasında da incelenen makaleye dair herhangi bir bilgi hiçbir şekilde başkalarıyla paylaşılmamalıdır.
Hakemler, yalnızca makalelerin içeriğinin doğruluğunu ve akademik ölçütlere uygunluğunu değerlendirmelidir. Makalede ortaya konan düşüncelerin hakemin kişisel görüşlerinden farklı olması değerlendirmeyi etkilememelidir.
Hakem raporları objektif ve ölçülü olmalıdır. Hakaret içeren, küçümseyici ve itham edici ifadelerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
Hakemler, değerlendirme raporlarında yüzeysel ve muğlak ifadelerden kaçınmalıdır. Sonucu olumsuz olan değerlendirmelerde sonucun dayandığı eksik ve hatalı hususlar somut bir şekilde gösterilmelidir.
Hakemler, kendilerine tanınan süre içerisinde makaleleri değerlendirmelidir. Şayet değerlendirme yapmayacaklarsa makul bir süre içerisinde yetkili kişilere bildirmelidir.

Editörler
Editörler, dergi politikasında belirtilen ilgili alanlara katkı sağlayacak makaleleri değerlendirme sürecine kabul etmelidir.
Editörler, kabul veya reddedilen makale yazarlarıyla herhangi bir çıkar çatışması/ çıkar ilişkisi içinde olmamalıdır.
Hakemler ile yazarların isimlerinin karşılıklı gizli tutulması editörlerin sorumluluğudur.
Yayımlamak üzere gönderilen makalelerin intihal tarama raporunun tetkik edilmesi ve böylece akademik onursuzluğun önüne geçilmesi için editörler gerekli çabayı göstermelidir.
Dergiye gönderilen makalelerin ön inceleme, hakemlik, düzenleme ve yayımlama süreçlerinin vaktinde ve sağlıklı bir şekilde tamamlanması editörlerin görevidir.
Editörler dergiye makale kabul ederken akademik kaygı ve ölçütleri öncelemelidir.
Editörler hakemler, yazarlar ve araştırmacıların bilgi gereksinimlerini karşılamaya, yayım sürecinde düzeltme ve açıklama gerektiren konularda açıklık ilkelerine göre davranmaya çaba gösterir.
Editörler, hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması ve sürekli güncellenmesi için arayış içinde olur.

Ücretsiz